Kirkko! Perinteitä vai uudistusta?

Iltalehden erään uutisen mukaan, mm kallion kirkko tarjoaa puhelimen latauspisteitä PokemonGo:ta varten ja perusti myös Gymin. Tajusin, että itselläni on ristiriitaset fiilikset kirkkoa kohtaan. 

Pari vuotta takaperin malesiassa ollessani käytiin Batu Caven Hindu temppeleillä ja pohdin kuinka minusta on tekopyhää myydä pyhän paikan sisällä tavaroita. Pitäisi olla hiljainen rukoilu paikka, eikä mikään muistotavara myymälä. Kauppa voisi olla sitten ulkopuolella tai muuten erillään. Samaa myös kaverini Maria sanoi jostakin venäjän kirkosta muistaakseni ja myös Riiassa ortodoksi-kirkossa myytiin tavaraa.

Karsastan vähän aina, kun puhutaan erityisesti sukupuolineutraalista avioliitosta, että pitääkö se raamattu tulkita niin tarkkaan. Toisaalta, eiväthän oikeasti uskovaisetkaan raamattua noudata. Ellen ihan väärässä ole, eikö Jeesus usein korostanut sitä, että kaikki ovat saman arvoisia ja erilaisiakin ihmisiä tulee kunnioittaa? En ole lukenut raamattua muutakuin koulussa ja riparilla. Miksi, kun joku uskaltaa olla oma itsensä, häntä kehutaan todella rohkeaksi, mutta sitten kun tulee aihe mistä ihminen ei pidä, se on väärin. Liiallisesta hellyydenosoituksista julkisilla paikoilla itse en pidä edes heteroilla.

Toisaalta mielestäni kirkkojen ja uskontojen pitäisi kunnioittaa vanhoja perinteitä, mutta toisaalta on ihan hyvä pysyä ajan hermoilla. On vaan vaikea sanoa, missä menee se sopiva raja. 

En tiedä tuleeko enään, mutta itse sain kotiin kirkolta lappusen, missä oli kesäleirejä. Yhteen sellaseen osallistuin kavereiden toivossa ja uuteen kouluun mentäessä. Tuleeko noita lappusia enään? Toisaalta on ihan kiva, että nuoret näkee mitä toimintaa kirkolla on, vaikka ei olisikaan uskovainen. Toisaalta kynnys ainakin näin vanhemmalla iällä saattaa olla korkeampi. Itse osallistuin kaverini seurassa nuorten pikkujouluihin ja taisin olla ainoa ei-uskovainen, joten olin siellä hieman tuppisuuna enkä kuulunut joukkoon. Mutta siellä kirkon leirillä oli oikeastaan ihan kivaa, eikä telttakaveritkaan taitanut olla mitenkään erityisen uskovaisia.

Kannattaa muuten lukea Oton blogipostaus papeista, alkoholista ja toisenlaisesta kulttuurista. (Niin, ja muutettiinhan raamatussa viinikin vedeksi.)

Mitä mieltä  te olette? Pitäisikö kirkon seurata perinteitä vai uudistua? Missä mielestänne menee se raja?

Ei kommentteja

Kiitos kommentista :) Julkaistaan hyväksymisen jälkeen.